Vakuumstøping

Vakuum-støping

Vakuumstøping av detaljer i PUR skjer i silikonverktøy og brukes for å funksjonsteste prototyper eller som metode for å serieprodusere plastdetaljer i mindre antall. Siden produksjonen foregår under vakuum blir avstøpene porefrie og dermed meget sterke. I utviklingsprosjekt finnes det ofte behov for å gjennomføre funksjonstesting tidlig i konstruksjonen i materialer som simulerer den tiltenkte produksjonsplasten. Gjennom å ta fram støpeformer i silikon kan detaljer på kort tid støpes frem i polyuretan-plast som har egnede egenskaper. 

formverktøy

Verktøy sprøytestøping. ikon

Silikonverktøy

Vakumstøping. Ikon

pur-støping

Vakumstøping. Ikon

Silikonavstøp

Vi tilbyr rett teknikk ved hvert tilfelle

Prototal AS er Skandinavias største produsent av vakuumstøpte detaljer i PUR. Med erfaring fra denne prosessen siden 1996 leverer vi høykvalitets plastdetaljer sammen med leveranser fra våre additive prosesser innen SLA- og SLS-teknikk. Våre kunder inkluderer alt fra små selskap til børsnoterte aktører. 

Verktøy sprøytestøping. ikon

Silikonverktøy

Vakumstøping. Ikon

PUR-støping

Vakumstøping. Ikon

Silikonavstøp

Silikonverktøy

Det er i hovedsak to fordelaktige egenskaper som skiller seg ut når det er snakk om silikonverktøy. I tillegg til at de er billige å fremstille, gjør prosessen det mulig å få frem høypresisjons plaststøp på svært kort tid.

Maksmål verktøy: 1300x500x500mm // 750x750x450mm

 

Egenskaper

 Generelt
Fleksible verktøy. Både 2K og innstøping av innsatser er mulig 

Overflate
Stor fleksibilitet fra polert til struktur. Logo/tekst kan også legges inn

Levedyktighet
Opp til 25 avstøpninger

Metoden er i hovedsak basert på at man først tar frem et 3Dprint av detaljen man ønsker en form av. Den printede modellens overflate bearbeides etter eget ønske og blir til slutt brukt som en plugg som det slås flytende silikon rundt. Når silikonformen er herdet, tas 3Dmodellen ut og man sitter igjen med et silikonverktøy som er en eksakt kopi av pluggen som ble avformet. 

Når silikonverktøyet er klart kan man støpe plastdetaljer i polyuretan (PUR) med forskjellige egenskaper i disse.

Siden silikon er et fleksibelt materiale, behøver man ikke slippvinkler på konstruksjonen, og prosessen tåler også til en viss grad underkutt. I tillegg handterer PUR-modellene varierende godstykkelser uten at dette fremtvinger synk-merker eller vridninger slik tilfellet er i sprøytestøping.

Behøver man flere støp enn det et verktøy klarer, kan man bygge verktøy med flere kaviteter slik at man får optimalisert prosessen ut fra ønsket antall avstøpninger. Vi produserer i dag alt fra enkeltstående prototyper til årsvolum på et 100-talls detaljer/sett. 

 

PUR-Støping

PUR er en herdeplast i polyuretan med egenskaper sammenliknbare med en rekke termoplaster slik som nylon ABS, PP m.fl. Man kan også støpe med myke materialer som tilsvarer gummi med forskjellige hardheter. Etter kundens spesifikasjon kan vi derfor i denne prosessen fremstille plaststøp med forskjellige hardheter, overflater og farger. Avstøpning av polyuretan foregår under vakuum, som sikrer at det ikke blir luft-porer i plastmaterialet.
PUR-teknologien er meget velegnet til 0-serier, testing, reklamemateriale, messer og utstillinger.

Maksmål PUR-detaler:1250x450x400mm // 700x700x400mm og vi kan støpe detaljer inntil 3,5 kg.

Polyuretan

Egenskaper
Etterlikner gummi/termoplast, velegnet til 0-serier og serieproduksjon i mindre serier. 

Finish
Etter dine ønsker. Både struktur og polerte overflater er mulig.

Farge
Etter dine ønsker med forbehold om grunnfargen i valgt støpemasse.

Polyuretan er en fellesbetegnelse for plastmaterialer som inneholder uretanbindinger. Polyuretan forkortes PUR, og det er denne typen materiale man arbeider med når man fremstiller et PUR-avstøp. Dette er en fleksibel teknologi der vi ved å benytte PUR med forskjellige egenskaper kan hurtig-fremstille svært fine plastprodukter med stabile egenskaper. Materialrange finnes fra myke gummiliknende materialer fra Shore 30A til harde rigide plaster med e-modul på 2-3000. Man kan også blande inn en viss %-andel glass i støpemassene som gjør dem ytterlig vridningsstabile.

Prosessen er godt egnet til å kombinere med andre materialer og det er vanlig å støpe inn gjengeinnsatser, foringer, eller liknende i støpene. 3Dprintede deler kan også støpes inn hvis en kombinasjon kan løse et spesifikt behov. Det er også mulig å gjøre påstøp (2K) i denne prosessen hvis man for eksempel ønsker å støpe en pakning direkte på et hardt plastcover.

De fleste materialer er mulig å tilsette farge etter eget ønske. Har vi en RAL-koder som utgangspunkt, benytter vi lakk eller pigmenter som vi tilsetter støpemassen. Dekker ikke en slik innfarging kravene kan detaljene lakkeres etter produksjon.

Fleksibiliteten vi innehar grunnet kombinasjonen av alle våre prosesser gjør oss i stand til å løse mange komplekse og spennende oppgaver for våre kunder. Har du bruk for litt veiledning omkring hvilken vei du kan gå, ikke nøl med å ta kontakt.

Silikonavstøp

På samme vis som i PUR støpningen, benytter vi silikonverktøy som utgangspunkt også når vi gjør avstøpninger i silikon. Siden viskositeten på silikon er ganske forskjellig sammenliknet med herdeplast, benytter vi en kombinasjon mellom vakuum og lavtrykk for å gjøre fylling av formrommet mulig.

Maksmål silikondetaljer: 300x300x300mm og vi kan støpe detaljer inntil 800gram

Silikon

Egenskaper
Silikon

Overflate
Fin/puss

Farge
Som grunnfargen i silikon

Noen ganger er det ikke mulig å gjenskape et materiale med simulerende alternativer som er gode nok. Silikon er et slikt materiale. Med sine helt spesielle egenskaper er dette vanskelig å etterlikne og da er det kun originalen som gjelder.

Det kreves spesialutstyr for å kunne støpe detaljer i silikon. Prosessen er lik tradisjonell vakuumstøping men kombineres med lavtrykk grunnet viskositeten i silikon.

Viskositeten skaper også noen begrensninger i størrelse, kompleksitet og finish. Likevel er dette en ettertraktet prosess våre kunder verdsetter tilgang til når behovet dukker opp.